Çocuğunuz sık sık şiddetli öfke patlamaları yaşıyor, sürekli kızgın ve sinirli bir ruh hali yansıtıyorsa Yıkıcı Duygudurum Düzenleyememe Sorunu (YDDB) ile karşı karşıya olabilir. Ani ve çok şiddetli görülen öfke patlamalarının haftada en az üç kez görülmesinin önemli bir belirti olduğunu belirten uzmanlar, mutlaka uzman desteği alınması uyarısında bulunuyor. 6 ila 10 yaşları arasında başlayan Yıkıcı Duygudurum Düzenleyememe Bozukluğu (YDDB) çocukluk çağında görülen ruhsal bir bozukluk ve 2013 yılından beri çocukluk çağı ruhsal hastalıkları arasında tanımlanıyor. Ayrıca ergenle iletişim kurma hakkında makalemizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Öfke Patlamaları Dikkate Alınmalı
Yıkıcı Duygu durum Düzenleyememe Bozukluğu’nun (YDDB) ani ve çok şiddetli öfke patlamaları olabilir. Bu öfke patlamaları sık sık tekrarlanır. Haftada en az 3 kez görülmesi tanı koymak için bir koşuldur. Öfke patlaması olmayan dönemlerde çocuğun ruh hali kızgın ve sinirlidir. Ve yine bu durumun en az 1 yıldır devam etmesi gereklidir. Ortada çocuğun sinirlenmesine sebep olacak bir olay olsa bile çocuğun tepkisi bu olay ile karşılaştırılamayacak derecede şiddetli olur. En az 2 farklı ortamda gözlenebilen bir durumdur ve çoğunlukla ortamlardan birinde ağır seyir gösterir. Yani çocuk sadece evde anne ve babasına bu tepkiyi veriyor ancak okul veya arkadaş ortamında hiçbir öfke sorunu yaşamıyorsa bu çocukta YDDB‘dan söz edilemez. BELİRTİLER GÖRÜLÜYORSA UZMANA BAŞVURMALISINIZ
YDDB depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu, madde kullanım bozukluğu ve kaygı bozukluğu ile yüksek oranda bir arada görülüyor ve genellikle belirtiler 10 yaşından önce başlıyor. Çocuklarında yukarıda sayılan belirtileri gören ebeveynlerin uzmana danışmalarında fayda olduğunu kaydeden uzmanlar, öfke nöbetlerini önlemeye yönelik ilaç tedavilerinin, davranış odaklı terapilerin ve grup terapilerinin fayda sağladığını ifade ediyor.